Tipográfiai plakátsorozat perovszkit kristályokkal

NKA-104102/1722 IPARMŰVÉSZETI KOLLÉGIUM

NEMZETI KULTURÁLIS ALAP PÁLYÁZAT

A projekt Művészet és Tudomány (Art and Science) két különálló alkotói és kutatói tevékenység együttese. Ami nyolc példányból álló egyedi nyomtatott plakátsorozatban valósul meg. A teljes kísérleti folyamat dokumentálása kiállítás és weboldal formájában bemutatásra kerül.

A kutatási folyamatban szorosan együtt dolgozom a debreceni Atommagkutató Intézet – Anyagtudományi Laboratóriumával, Dr. Hunyadi Mátyással és Dr. Csík Attilával, a már meglévő fotólumineszensz nanokirstály kísérleteikben a megfelelő nyomtatási módszer megtalálásában.

Kutatásuk fontosságát az a tény adja, hogy a korábbi (lásd. Vizuális munkaterv 4. oldal) fluoreszcens festékekhez képest a perovszkitos UV-ben világító festékeknek hatékonyabb és feltételezhetően gazdaságosabb az előállítása.

A nyomtatás alapanyagát az egyedi, ún. perovszkit kristályszerkezettel rendelkező vegyületek alkotják, melyek az utóbbi 10 évben kerültek a kutatás fókuszába elsősorban kiváló optikai tulajdonságaiknak köszönhetően. Perovszkit nanokrsitályokat tartalmazó vegyületek UV vagy ionozáló sugárzással történő besugárzás hatására erős lumineszcenciát mutatnak, a kisugárzott fény hullámhossza az összetétel és a kristályok méretének változtatásával hangolható. A fénykibocsátó centrumokat a szakirodalom kvantum dotok-nak nevezi, melyek általában a néhány nanométeres tartományba eső tökéletes nano-kockák. Ezen nanorészecskéket tartalmazó szuszpenzió használható fel pl. nyomtatásra, műanyagba történő beágyazásba. Az ily módon előállított lenyomatok UV-fénnyel megvilágítva válnak láthatóvá és lehetnek alkalmasak különböző színes tipográfiai projektek kivitelezésére.

Kapcsolódó kutatási irányvonal: Perovszkit szerkezetű nanoanyagok radiolumineszcenciája