Pásztázó szondás mikroszkópia (SPM)

INFRASTRUKTÚRA

A SPECS SPM 150 Aarhus kiváló atomi teljesítménnyel lehetővé teszi a kutatók számára, hogy nanométeres léptékben megfigyeljék a felületeken zajló folyamatokat.

A miniatürizált kialakítás, a legkisebb mechanikus hurokkal a tű és a felület között, rendkívüli stabilitást eredményez, amely egyedülálló az SPM piacon. Ennek a lapolvasófejnek a nagy rezonanciafrekvenciájával gyors letapogatási sebesség érhető el. A SPECS SPM 150 Aarhus gyors és teljesen automatikusan vezérelt megközelítési mechanizmussal van felszerelve. A tűt (akár STM-csúcsot, akár a KolibriSensor®-ra szerelt hegyet) meg lehet tisztítani párhuzamos ionsugaras maratással, térkibocsátással vagy rövid feszültségimpulzusokkal anélkül, hogy a tűt/érzékelőt cserélni kellene, mint más SPM-eknél. Az SPM 150 Aarhus platformjaként szolgáló STM 150-et kizárólag a SPECS GmbH gyártja és forgalmazza. Ezenkívül az SPM 150 Aarhus az új KolibriSensor® alkalmazására van optimalizálva a legmodernebb érintésmentes atomerő-mikroszkópiához (NC-AFM), amely lehetővé teszi a szigetelő szubsztrátumok atomi felbontásának vizsgálatát.

Pásztázó alagútmikroszkópia (STM)

STM esetében elektromos áram folyik a szondán (hegyes fém vagy félvezető tűn) keresztül a mintába, vagy ellentétes irányban. A nanotechnológia az STM feltalálásával vált a természettudomány új ágává. Azzal, hogy az atomi skálán képes felületek leképzésére, és ugyanilyen pontosságú beavatkozások elvégzésére, a modern szilárdtestfizika eszköztárának meghatározó eleme lett.

Atomi erő mikroszkópia (AFM)

Az AFM szondája egy szintén hegyes, de nem feltétlenül fém vagy félvezető tű. Ebben az esetben a tű és a minta közt fellépő erőt mérjük.

.